
Ψάρια
Ελέγχουμε αν τα μάτια του ψαριού είναι λαμπερά. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης για ένα πραγματικά φρέσκο ψάρι. Αν τα μάτια του ψαριού είναι θολά σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκο. Βέβαια ψάρια με θολά μάτια πολλές φορές είναι κατάλληλα για κατανάλωση αλλά δεν είναι στην ακμή τους.
Ελέγχουμε το εξωτερικό του ψαριού. Το ψάρι πρέπει να “λάμπει“, να έχει όψη καθαρή και μεταλλική. Αν το ψάρι είναι θαμπό ή έχει χάσει το χρώμα του η καταλληλότητα κατανάλωσης είναι οριακή.
Το μυρίζουμε. Ένα φρέσκο ψάρι πρέπει να μυρίζει σαν καθαρό νερό ή αλμύρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγοράσουμε ένα ψάρι που έχει άσχημη μυρωδιά. Δεν θα βελτιωθεί με το μαγείρεμα!
Κοιτάμε τα βράγχια. Θα πρέπει να έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Αν το ψάρι δεν είναι φρέσκο τα βράγχια θα έχουν πάρει ένα ξεθωριασμένο κεραμιδί χρώμα.
Τέλος ελέγχουμε το κάτω μέρος, την κοιλιά του ψαριού. Όταν το ψάρι δεν είναι φρέσκο, η κοιλιά του μαλακώνει. Αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε πιέζοντας στην κάτω “γραμμή” του ψαριού και να δούμε αν έχει αλλοιωθεί.
Οστρακοειδή
Για να βρούμε φρέσκα οστρακοειδή καλό είναι να προτιμάμε αγορές οι οποίες ανανεώνονται πολύ συχνά. Δεν σημαίνει ότι εκεί δεν θα βρούμε νεκρά οστρακοειδή αλλά οι πιθανότητες μειώνονται.
Τι εννοούμε όταν λέμε νεκρό όμως. Τα οστρακοειδή πωλούνται ζωντανά και έτσι θα πρέπει να αντιδρούν σε εμάς.
Κάνουμε το παρακάτω τεστ για να διαπιστώσουμε αν τα οστρακοειδή είναι ζωντανά. Με τα στρείδια είναι λίγο δύσκολο να γίνει αλλά τα κυδώνια και τα μύδια είναι σίγουρο ότι θα αντιδράσουν.
Βάζουμε το όστρακο πάνω στον πάγκο και απομακρυνόμαστε για λίγο. Ύστερα πιέζουμε το όστρακο και αν είναι ζωντανό θα σφίξει περισσότερο από πριν.
Μπορούμε επίσης να διαπιστώσουμε αν τα οστρακοειδή μας ήταν νεκρά μετά το μαγείρεμα. Τα νεκρά δεν ανοίγουν αφού μαγειρευτούν. Αυτό βέβαια δεν μας βοηθά και πολύ γιατί θα πρέπει να τα πετάξουμε αλλά θα μάθουμε να μην εμπιστευόμαστε τον ψαρά που μας τα παρουσίαζε ολόφρεσκα!
Γαρίδες και Αστακοί
Οι γαρίδες και οι αστακοί πρέπει να έχουν έντονο κόκκινο ή μαύρο χρώμα αλλά προσέχουμε να μην είναι μαύρο το κεφάλι.
Επίσης προσέχουμε να μην μυρίζουν αμμωνία και η ένωση του κεφαλιού με το σώμα πρέπει να είναι λευκή και όχι γκρι.
Μαλάκια
Τα χταπόδια πρέπει να είναι σκληρά όταν είναι ωμά.
Οι σουπιές και τα καλαμάρια πρέπει να έχουν κάτασπρο χρώμα στο ψαχνό τους και όχι κοκκινωπό. Επίσης το κρέας τους πρέπει να είναι σφριγηλό.
Ένα ακόμα σημάδι φρεσκάδας είναι η ποσότητα του μελανιού. Όσο περισσότερο μελάνι έχουν τα μαλάκια τόσο πιο φρέσκα είναι.
Το μεγαλύτερο μυστικό όμως για να παίρνουμε πάντα φρέσκα θαλασσινά είναι να έχουμε έναν ψαρά εμπιστοσύνης που θα μας δίνει πάντα θαλασσινά που σπαρταράνε!