Υπέροχη τάρτα με φρούτα εποχής!

- 80 γραμμάρια αμύγδαλα τριμμένα
- 25 γρ κακάο
- 110 γρ ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
- 110 γρ ζάχαρη
- 2 μεσαίου μεγέθους αυγά
- 2 κ.σ Amaretto λικέρ
- 4 αχλάδια
- σαντιγί
- ζάχαρη άχνη
- ζύμη σοκολάτας
Για τη ζύμη σοκολάτας:
- 1 και 1/3 φλιτζανιού αλεύρι
- 2 κ.σ κακάο
- 2 κ.σ ζάχαρη
- 1/4 κ.γ αλάτι
- 8 κ.σ κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 μεγάλο κρόκο αυγού
- 1 κ.σ παγωμένο νερό, συν 1 κ.γ επιπλέον νερό αν χρειαστεί
Υλικά
- αχλάδι -
- κακάο -
- αμύγδαλο -
- βούτυρο -
- ζάχαρη άχνη -
- ζάχαρη -
- αυγά -
- αμαρέτο -
- σαντιγί -
- αλεύρι -
- αλάτι -
Εκτέλεση
Για τη γέμιση:
Σε ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μίγμα βουτύρου.
Κοσκινίζουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και το κακάο σε ένα μπολ.
Καθώς ανακατεύουμε το μίγμα βουτύρου-ζάχαρης-αυγών προσθέτουμε μία κουταλιά κάθε φορά από το μίγμα αμυγδάλου-κακάου. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε 1 κ.σ Amaretto. Ανακατεύουμε με το κουτάλι.
Για τη ζύμη σοκολάτας:
Βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε λίγο για να συνδυαστούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Χτυπάμε ελαφρά μαζί τον κρόκο αυγού και 1 κ.σ νερό.
Ενώ χτυπάμε με το μίξερ, προσθέτουμε το μίγμα αυγού και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να συγκεντρωθεί και να γίνει μία μάζα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε το επιπλέον κ.γ νερό για να πάρει η ζύμη την επιθυμητή μορφή.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μία μπάλα και την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και χρησιμοποιώντας ένα πιάτο διαμέτρου 27 εκ. ως πρότυπο κόβουμε ένα κύκλο και τον τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Προσθέτουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη αφήνοντας περιθώριο 1,5 εκ. γύρω γύρω.
Για το στήσιμο της τάρτας:
Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τους πυρήνες και κόβουμε σε φέτες 0,5 εκ. Οργανώνουμε τις φέτες σε κυκλικό μοτίβο πάνω από τη γέμιση σοκολάτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40-50 λεπτά ή μέχρι η γέμιση να ψηθεί και τα αχλάδια να γίνουν καφέ. Τα τελευταία 10 λεπτά καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Χτυπάμε τη σαντιγί με τη ζάχαρη άχνη και 1 κ.σ Amaretto για γεύση.
Σερβίρουμε το κομμάτι της τάρτας με λίγη κρέμα από πάνω.