
Με αφορμή το επικείμενο TEDx Academy, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, μιλήσαμε με το Γιάννη Μουργή, έναν από τους βασικούς ομιλητές για το πρότζεκτ του Organery. Αυτό που προσέλκυσε πραγματικά στο να επικονωνήσουμε μαζί του ήταν η απλότητα με την οποία περιέγραφε το πρότζεκτ του και τους λόγους, οι οποίοι τον ώθησαν να το ξεκινήσει.
ΝΑ: Πώς προέκυψε η ιδέα του Organery και πού αποσκοπεί;
Γ.Μ.: Το Organery αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων. Προέκυψε μέσα από την ενασχόληση μου με τα κοινά, την τοπική κοινωνία και ευρηματικές κοινωνικές δράσεις σε διάφορες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις. Ο λόγος που επέλεξα να ασχοληθώ προσωπικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η μη επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος στον δήμο όπου διαμένω. Ταυτόχρονα οι συνεργάτες μου, Ιπποκράτης Παπαδημητράκος (Product Engineer) και Θεόδωρος Νικολακόπουλος (Electrical Engineer), είναι κορυφαίοι επιστήμονες στο χώρο τους και έχουν δώσει τρομερή ώθηση στην τεχνολογική εξέλιξη του πρότζεκτ.
ΝΑ: Είσαι μόνιμος κάτοικος Καλαμάτας. Υπάρχει διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος της διαχείρισης απορριμμάτων;
Γ.Μ.: Ναι, η Καλαμάτα είναι μία πόλη με ευρωπαϊκή κουλτούρα. Είναι η πρώτη πόλη στον τομέα της ανακύκλωσης και οι κάτοικοι της απολαμβάνουν μια απίστευτη φυσική ομορφιά διαμένοντας δίπλα σε βουνό και θάλασσα. Για αυτό εκτιμούν πολύ παραπάνω τα περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν την περιοχή και προασπίζουν το φυσικό περιβάλλον. Σκοπός μας είναι να επιβραβεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, σε ευρύτερη κλίμακα.
ΝΑ: Πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα του Organery;
Γ.Μ.: Χρησιμοποιούμε τεχνολογία αιχμής για να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο από έξυπνους κάδους όπου θα εναρμονίζουν την λειτουργία τους με βάση τις εκάστοτε ανάγκες, για να γίνεται αποτελεσματική και ανταποδοτική κομποστοποίηση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εκπαιδεύουμε και δίνουμε κίνητρα στους πολίτες να κομποστοποιούν, επιλέγοντας το σωστό κάδο.
ΝΑ: Το έπαθλο από το διαγωνισμό Call to innovation είναι γνώση. Πώς θα χρησιμοποιήσεις αυτή τη γνώση;
Γ.Μ.: Το Singularity University είναι μία εμπειρία που σου αλλάζει τη ζωή. Δεν είναι μόνο η εντατική έκθεση σε ανερχόμενες τεχνολογίες, όπως ρομποτική, δίκτυα, νανοτεχνολογία,
Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη γνώση και το πάθος για καινοτομία, πρέπει να διοχετευτεί στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά υψηλής σημασίας να στηριχθούν πρωτοβουλίες όπως το Call to innovation, το πρόγραμμα Rising Stars και το TedxAcademy, μιας και αποτελούν τους μοναδικούς ζωτικούς συνδετικούς κρίκους με αυτή την πηγή γνώσης. Προσωπικά, εγώ επιθυμώ να παραμείνω στην Ελλάδα και να συμβάλω σε αυτή τη προσπάθεια.
ΝΑ: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να μεταδόσεις στο κοινό του TEDx Academy;
Γ.Μ.: Με εφαλτήριο το παράδειγμα του Organery και την εμπειρία του Singularity University, θα ήθελα να εμπνεύσω το κοινό, αντιλαμβάνοντας την δύναμη και τα εργαλεία που διαθέτει, να δώσει λύσεις σε κάθε είδους προβλήματα που παρουσιάζονται στην Ελλάδα του σήμερα.
Εξάλλου, κάθε φορά που βρισκόμασταν, ως λαός, σε τόσο δύσκολη θέση, πάντα συνέβαινε κάτι σπουδαίο, κάτι μεγάλο! Αυτό πρόκειται να επαναληφθεί και πάλι, διότι διαθέτουμε τη φαντασία, τη γνώση και τα μέσα για να μετατρέψουμε τις αδυναμίες της χώρας μας σε μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στρατηγικής
Περισσότερα στοιχεία για το Organery στην επίσημη ιστοσελίδα.
TEDxAcademy, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να δείτε περισότερους ομιλητές και να κλείσετε τη θέση σας μπείτε εδώ.
Κείμενο: Μαριάννα Χριστοφή