Απολαυστικά και Vegan!

Υλικά
- Για τη σοκολατένια ζύμη:
- σπορέλαιο - 1/2 φλιτζάνι ή κραμβέλαιο
- ζάχαρη - 1 φλιτζάνι
- σιρόπι σφενδάμου - 1/4 φλιτζανιού (maple syrup) ή μέλι ή μελάσα
- γάλα σόγιας - 3 κ.σ
- βανίλιας - 1/2 κ.γ εκχύλισμα ή εσάνς
- αλεύρι - 1 1/2 φλιτζάνι για όλες τις χρήσεις
- κακάο - 1/2 φλιτζάνι σκόνη χωρίς ζάχαρη
- μαγειρική σόδα - 1/2 κ.γ.
- αλάτι - 1/4 κ.γ,
- Για τη γέμιση:
- φυστικοβούτυρο - 3/4 φλιτζανιού
- ζάχαρη άχνη - 2/3 φλιτζανιού
- γάλα σόγιας - 2-3 κ.σ
- βανίλια - 1/4 κ.γ εκχύλισμα ή εσάνς
Εκτέλεση
Για τη σοκολατένια ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το σιρόπι σφένδαμου, το γάλα σόγιας και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα μας να ομοιογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα, τη σόδα και το αλάτι.
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή και νωπή ζύμη.
Για τη γέμιση:
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το φυστικοβούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, 2 κ.σ. γάλα σόγιας και τη βανίλια.
Η γέμιση μας πρέπει να είναι νωπή αλλά σταθερή. Αν είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε άλλη μία κουταλιά γάλα σόγιας. Αν είναι πολύ ρευστή, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη άχνη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς C.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος πάνω σε ένα ταψί.
Πρώτα πλάθουμε 24 μπαλάκια από τη γέμιση.
Στη συνέχεια, παίρνουμε μία γεμάτη κ.σ από τη σοκολατένια ζύμη, την πατάμε να ανοίξει και να γίνει επίπεδη και βάζουμε στο κέντρο της ένα μπαλάκι γέμισης.
Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης προς τα πάνω και γύρω από τη γέμιση και πλάθουμε το μπισκότο ανάμεσα στις παλάμες μας για να του δώσουμε ένα λείο, στρογγυλό σχήμα.
Ακουμπάμε το μπισκότο στη λαδόκολα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
Αν θέλουμε, μπορούμε να πιέσουμε ελαφρά τα μπισκότα για να αποκτήσουν επίπεδο σχήμα.
Τοποθετούμε τα μπισκότα πάνω στη λαδόκολα σε απόσταση περίπου 5 εκ. μεταξύ τους και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο , αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν λίγο και τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
Φυλάσσουμε σε καλά κλεισμένο δοχείο.