
Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα πρέπει πρώτα να βρούμε τα σωστά σπαράγγια.
Τι εννοούμε όμως σωστά; Ψάχνουμε για ανθεκτικά στελέχη (κορμούς) και σφιχτά “κεφάλια”. Τα σπαράγγια πρέπει να μην είναι σκληρά και ξερά.
Τα φρέσκα σπαράγγια σπάνε απότομα όταν είναι λυγισμένα.
Το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία.
Κόβουμε τα άκρα και καθαρίζουμε τυχών σκληρά κομμάτια που μπορεί να υπάρχουν στα στελέχη μ’ έναν αποφλοιωτή.
Για το μαγείρεμα:
Στο τηγάνι: Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα σπαράγγια, 1/2 φλιτζάνι νερό και μια φέτα λεμόνι. Καλύπτουμε το τηγάνι, τα φέρνουμε σε βρασμό και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
Στη σχάρα: Προθερμαίνουμε τη σχάρα και λαδώνουμε ελαφρά. Τοποθετούμε τα σπαράγγια πάνω από μέτρια φωτιά και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντας περιστασιακά, περίπου 6 λεπτά.
Φούρνος μικροκυμάτων: Τοποθετούμε τα σπαράγγια σ’ ένα γυάλινο μπολ και προσθέτουμε 1/4 φλιτζανιού νερό. Περιχύνουμε με 1 κ.γ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και καλύπτουμε. Τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 3 λεπτά.
Ψητά: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 260° C. Απλώνουμε τα σπαράγγια σε ένα ταψί σ’ ένα ενιαίο στρώμα. Τα περιχύνουμε με 2 κ.γ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε, γυρίζοντάς τα μια φορά στα μισά του χρόνου ψησίματος, μέχρι να μαραθούν και να ροδίσουν. Η διαδικασία διαρκεί περίπου περίπου 10 λεπτά.