Μια συνταγή πεντανόστιμη και… βλάχικη!

για τη γέμιση:
- ½ κιλό σπανάκι
- ½ κιλό τσουκνίδι
- ½ κούπα τυρί
- 4 με 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι άνηθο
- αλάτι
για το φύλλο:
- 1,5 κούπα νερό
- 2 κουταλάκια αλάτι
- αλεύρι όσο πάρει
- καλαμποκέλαιο
Υλικά
- σπανάκι -
- τσουκνίδες -
- τυρί -
- κρεμμύδι -
- άνηθος -
- αλάτι -
- αλεύρι -
- νερό -
- καλαμποκέλαιο -
Εκτέλεση
Αν είμαστε αρχάριοι στο άνοιγμα του φύλλου, διαλύουμε λίγη μαγιά σε ζεστό νερό. Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό. Προσθέτουμε αλάτι και το αλεύρι σιγά-σιγά. Ζυμώνουμε, μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας η ζύμη. Η μαγιά βοηθάει στο να ανοίγει καλύτερα το φύλλο.
Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο, το χωρίζουμε σε 16 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με ζελατίνα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά περίπου.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε τα σπανάκια με ένα ψαλίδι, επειδή είναι πιο εύκολη μέθοδος και δεν μαυρίζει πολύ το χόρτο. Τρίβουμε τις τσουκνίδες με μια πετσέτα για να μην μας τσιμπάν στα χέρια μας. Τις κόβουμε κι αυτές ψιλές-ψιλές. Τέλος κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με αλάτι, για να τριφτούν. Τα ζουλάμε καλά με το χέρι για να φύγουν τα ζουμιά τους.
Αμέσως μετά είναι ώρα να ανοίξουμε το φύλλο με τον πλάστη. Ανοίγουμε ένα-ένα τα μπαλάκια, τα λαδώνουμε με το πινέλο και φτιάχνουμε δυο πύργους με 8 φύλλα ο καθένας τους. Όταν βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, για τον κάθε πύργο, προσέχουμε να μην παίρνουν αέρα ανάμεσά τους. Ανοίγουμε τον κάθε πύργο ξεχωριστά στο μέγεθος του ταψιού.
Στρώνουμε το κάτω φύλλο στο λαδωμένο ταψί. Βάζουμε το τυρί στη γέμιση και λίγο λάδι και την ξανά-ζουλάμε για να φύγουν τα υγρά της. Την τοποθετούμε στο ταψί και πάνω της βάζουμε το δεύτερο φύλλο.
Τυλίγουμε τον κόθορο, λαδώνουμε την πίτα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 37 λεπτά περίπου.
Κόβουμε και τρώμε όλοι από το ταψί.
Καλή όρεξη!