Δροσερό άλειμμα που θα συνοδεύσει το πρωινό, αλλά και τα υπόλοιπα γεύματά της μέρας!

- 4 μανταρίνια, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες
- 1/4 φλιτζανιού φρεσκοστυμμένο χυμό μανταρινιού (από περίπου 1-2 μανταρίνια)
- 1/2 φλιτζάνι προσέκο (αφρώδες κρασί)
- ζάχαρη
Υλικά
Εκτέλεση
Αποστειρώνουμε ένα γυάλινο βάζο μαρμελάδας και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τις φέτες μανταρινιού και σκεπάζουμε με κρύο νερό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Σε αυτή τη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε επεξεργαστή τροφίμων με λεπίδα ή μπλέντερ.
Προσθέτουμε στο μπολ του επεξεργαστή τις φέτες μανταρινιού αφού τις έχουμε αφήσει να κρυώσουν λίγο και χτυπάμε μόνο μερικές φορές. Αν θέλουμε τα κομμάτια μανταρινιού πιο μικρά μπορούμε να συνεχίσουμε να χτυπάμε μέχρι να είναι στο επιθυμητό μέγεθος.
Χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά, ζυγίζουμε το μανταρίνι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κομμάτια μανταρινιού και το ίδιο βάρος ζάχαρης.
Προσθέτουμε το χυμό μανταρινιού και το προσέκο, φέρνουμε το μίγμα σε βρασμό και συνεχίζουμε μέχρι η μαρμελάδα να φτάσει στους 100 ° C και να πήξει (περίπου 10 έως 15 λεπτά).
Κατεβάζουμε από το μάτι και αφαιρούμε οποιοδήποτε αφρό έχει βγάλει το μίγμα.
Με μια κουτάλα ρίχνουμε τη μαρμελάδα στο αποστειρωμένο βάζο που έχουμε ετοιμάσει.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει 10 λεπτά, τη βάζουμε στο ψυγείο και είναι έτοιμη για χρήση.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μήνες
Η συμβουλή του αρκουδιού:
Αν δεν έχουμε θερμόμετρο μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα χρησιμοποιώντας ένα πιάτο που έχουμε βάλει στην κατάψυξη στην αρχή της διαδικασίας.
Λίγα λεπτά μετά την προσθήκη της ζάχαρης βγάζουμε το πιάτο από την κατάψυξη και βάζουμε λίγη μαρμελάδα πάνω του. Περνάμε το χέρι μας πάνω από τη μαρμελάδα.
Αν το σημείο αυτό μείνει καθαρό η μαρμελάδα έχει γίνει. Αν όχι συνεχίζουμε το μαγείρεμα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
**Το μανταρίνι μπορεί να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε φρούτο εποχής