Η εναλλακτική συνταγή στη μηλόπιτα για όσους έχουν ξεκινήσει διατροφή!

Της ΔουκοπούλουΓεωργίας
Διαιτολόγου - Διατροφολόγου
Λίγο ο χειμώνας με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις (aka χουχούλιασμα, τσιμπολόγημα), λίγο η αναποφασιστικότητά σου να ξεκινήσεις την αναθεματισμένη δίαιτα, όντας στο κατώφλι της Άνοιξης (και του Καλοκαιριού), καταναλώνεις περισσότερη «ενέργεια» απ΄ ότι θα ήθελες, και δη σε μορφή γλυκών.
Αυτή η συνταγή δεν θα σου πω ότι ερεθίζει το ίδιο τους γευστικούς σου κάλυκες, όπως 1 περίτρανο κομμάτι μηλόπιτας (αχ Παναγίτσα μου!), αλλά σε βοηθάει τουλάχιστον να ξεκινήσεις μία φιλότιμη προσπάθεια, μπας και μαζευτείς λιγάκι. Summer is on its way!
Υλικά
- μήλο - 8 Golden Delicious γλυκά ολόκληρα καθαρισμένα
- χυμός πορτοκαλιού - 500 ml
- Για τη γέμιση:
- ξύσμα λεμονιού - από 4 λεμόνια
- μήλο - 3 κόκκινα καθαρισμένα χοντροτριμμένα
- στέβια - 2 κ.σ.
- τζίντζερ - 1 κ.γλ. σε σκόνη
- χυμός λεμονιού - από 1 λεμόνι
- κανέλα - 2 κ.γλ. σε σκόνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Από τα κίτρινα μήλα αφαιρούμε τον πυρήνα με τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή προσεκτικά μ’ ένα κοφτερό, μυτερό μαχαίρι. Τα βάζουμε σ’ ένα ταψί, περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού, σκεπάζουμε με λαδόκολλα, μετά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30λεπτά.
Στο μεταξύ, ζεματίζουμε το ξύσμα για 10 δευτερόλεπτα σ’ ένα μπρίκι με νερό που βράζει. Σουρώνουμε αμέσως.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ξύσμα με τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και ανακατεύουμε. Ξεφουρνίζουμε τα μήλα και τα παραγεμίζουμε με ένα κουταλάκι με το μίγμα μας. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150οC και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο- ξεσκέπαστο- για ακόμη 20-30 λεπτά ή μέχρι να μελώσουν τα μήλα.
Ενδιαμέσως, τα περιχύνουμε 2-3 φορές με τα υγρά του ταψιού.
Σερβίρουμε με το ζουμάκι τους και γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με φύλλα δυόσμου.
Δουκοπούλου Γεωργία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
M. +30 6947 426662
E. georgiadk@gmail.com