
Ενώ η εγχώρια παραγωγή safran είναι ελάχιστη σε σύγκριση με την παγκόσμια (1,5 τόνος ετησίως όταν η παγκόσμια παραγωγή είναι 200 τόνοι), εντούτοις η φήμη της άριστης ποιότητας του κρόκου Κοζάνης (το ελληνικού safran) σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει η καλλιέργειά του σε νέους αγρότες εν μέσω της οικονομικής κρίσης έκαναν πρόσφατα το CNN να στρέψει το ενδιαφέρον του προς τη χώρα μας. Ο δημοσιογράφος του CNN Chris Pepper και η ομάδα του βρέθηκαν στην Κοζάνη στις αρχές του Νοέμβρη για να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν σε ένα video-αφιέρωμα τη συγκομιδή των λουλουδιών του κρόκου από τα οποία παράγεται το αρωματικό μπαχαρικό με το έντονο κόκκινο χρώμα.
Το video-αφιέρωμα του CNN αναφέρεται στην εκλεκτή ποιότητα του ελληνικού safran, το οποίο στους παγκόσμιους γαστρονομικού κύκλους θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, αλλά και στην δύσκολη δουλειά που απαιτεί η παραγωγή του. Για όσους δεν γνωρίζουν, η λεπτεπίλεπτη φύση των ανθών του κρόκου δεν επιτρέπει την χρήση μηχανημάτων και έτσι η συλλογή γίνεται μόνο με ανθρώπινα χέρια και πολύ υπομονή. Επίσης, να σημειωθεί ότι 150.000 λουλούδια παράγουν μόλις 1 κιλό safran. Παρόλα αυτά στη συγκεκριμένη περίπτωση η σκληρή δουλειά ανταμείβεται, καθώς ο κρόκος Κοζάνης είναι περιζήτητος και αρκετά ακριβός. Ο δημοσιογράφος του CNN μιλάει με νέους ανθρώπους που αναγκάστηκαν λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να επιστρέψουν στην επαρχία για να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του κρόκου για να επιβιώσουν, αλλά και τον Νικόλαο Πατσιούρα, πρόεδρο του συνεταιρισμού κροκο-παραγωγών του νομού Κοζάνης, ο οποίος μιλάει για τις προσπάθειες του συνεταιρισμού να βοηθήσει στην οικονομική σταθερότητα της περιοχής συσκευάζοντας και πουλώντας το προϊόν επιστρέφοντας στους παραγωγούς το 90% του κέρδους.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ολόκληρο το video-αφιέρωμα του CNN.
Κείμενο: Ξένια Κεπενεκίδη