Δροσιζόμαστε πρωτότυπα!

Υλικά
- Για τον πουρέ καρότου:
- καρότο - 1,5 κιλό
- λάδι ελαιοκράμβης - 1 κ.σ. (ή ελαιόλαδο)
- νερό - κατά βούληση
- Για το παγωτό:
- γάλα - 1 1/2 φλιτζάνι, πλήρες
- κρέμα γάλακτος - 2 1/2 φλιτζάνια
- αυγά - 7 κρόκοι
- πουρές καρότου - 3/4 φλιτζανιού
- ζάχαρη - 110 γρ.
- μέλι - 110 γρ.
- βανίλια - 2 κ.γ. εκχύλισμα ή εσάνς ( ή 1 κ.γ. σποράκια βανίλιας)
- αλάτι - 1/4 κ.γ.
- τζίντζερ - 2 κ.γ., σε σκόνη
Εκτέλεση
Author: Savory Notes
Για τον πουρέ καρότου:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα. Τα κόβουμε κατά μήκος και μετά σε κομματάκια.
Τα τοποθετούμε σε μπολ και τα περιχύνουμε με το λάδι. Τα απλώνουμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε στο φούρνο στους 190ο C για 35-40 λεπτά.
Μόλις ψηθούν, τα βάζουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε προσθέτοντας νερό, κουταλιά κουταλιά, όσο χρειάζεται για να έχουμε στο τέλος μία παχύρρευστη πάστα.
Αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
Για το παγωτό:
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τους κρόκους με το αλάτι, το μέλι και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι οι κρόκοι να ασπρίσουν ελαφρώς.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος (αν χρησιμοποιήσουμε σπόρους βανίλιας τους προσθέτουμε και αυτούς). Μόλις το μίγμα αρχίζει να σιγοβράζει, κλείνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο από το ζεστό μίγμα μέσα στο μπολ με τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού ενσωματώσουμε περίπου το 1/3 του ζεστού μίγματος, ρίχνουμε όλο το μίγμα των κρόκων στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το τζίντζερ.
Όταν η θερμοκρασία φθάσει τους 80ο C, κλείνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τον πουρέ καρότου (αν χρησιμοποιήσουμε εκχύλισμα βανίλιας, το προσθέτουμε τώρα). Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα μας.
Σουρώνουμε το μίγμα (για να αφαιρέσουμε τυχόν κομμάτια ψημένου αυγού και βέβαια στερεά κομμάτια από το καρότο) και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς και μετά στην παγωτομηχανή. Ακολουθούμε τις οδηγίες του παρασκευαστή.
Η συμβουλή του αρκουδιού:
Τα ψημένα καρότα απελευθερώνουν τα σάκχαρα τους και γίνονται μία έκρηξη γλυκύτητας και νοστιμιάς!
Εάν δεν διαθέτουμε παγωτομηχανή, τοποθετούμε το μίγμα σε ένα δοχείο που να αντέχει στην κατάψυξη, καταψύχουμε για 1 ώρα μέχρι να αρχίσουν να παγώνουν τα τοιχώματα, βγάζουμε και χτυπάμε με το σύρμα χειρός ή με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2-3 φορές. Αφήνουμε να παγώσει για 2 ώρες.
Το αποτέλεσμα στην υφή δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της παγωτομηχανής, αλλά γευστικά θα είναι πολύ ωραίο!
Μπορούμε να σερβίρουμε και το παγωτό σε σαντουιτς ανάμεσα σε 2 μπισκότα τζίντζερ!
Αν περισσέψει πουρές καρότου μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε στο φαγητό μας, προσθέτοντας τον σε πουρέ πατάτας ή να γεμίσουμε μικρά πιτάκια.