
Κείμενο: Ξένια Κεπενεκίδη
Ως γνωστόν το Νηστικό Αρκούδι έχει υψηλά κριτήρια στην επιλογή γλυκού, δεν αρκείται στην καλή εξωτερική εμφάνιση, αλλά το ενδιαφέρει προπάντων η ιδιαίτερη ‘προσωπικότητα’ και το ‘ήθος’! Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος, εκτός από τη φήμη για την καλύτερη πορτοκαλόπιτα των Βορείων Προαστίων, που μας ώθησε να πάμε μέχρι την Αγία Παρασκευή και να γνωρίσουμε τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου «Φύσις». Τις συστάσεις έκανε ο κ. Νεκτάριος Νταλιάνης, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Γιάννη, είναι υπεύθυνοι και περήφανοι για τις αξίες που πέρασαν στα γλυκά τους.
Λίγα λόγια για την ιστορία…
Όλα άρχισαν το 2009 όταν οι αδερφοί Νταλιάνη, οι οποίοι δραστηριοποιούνται από το 2003 επιτυχώς στην εισαγωγή και εμπορία βιολογικών πρώτων υλών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τα αγνά υλικά και την τεχνογνωσία τους φτιάχνοντας ένα ζαχαροπλαστείο ως επί το πλείστον με βιολογικές πρώτες ύλες. Αρχικά οι γνώσεις τους πάνω στην ζαχαροπλαστική ήταν ελάχιστες, όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο κ. Νταλιάνης, όμως έχοντας σα γνώμονα την αγάπη τους για το ωραίο, κατάφεραν μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς και πολλών πειραματισμών, όχι μόνο να εδραιωθούν στον χώρο, αλλά να προσφέρουν και πρωτοποριακά προϊόντα, όπως τα γλυκά χωρίς ζάχαρη.
Γλυκά με ‘ήθος’
Το ήθος, σύμφωνα και με το μότο του καταστήματος, είναι αυτό που ξεχωρίζει τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου «Φύσις» από τα υπόλοιπα. Ήθος, λοιπόν, σε όλα τα στάδια παραγωγής από την επιλογή υλικών και τη σωστή επεξεργασία τους μέχρι τις σχέσεις της ομάδας του προσωπικού και την εξυπηρέτηση του πελάτη. Αυτό το τόσο απλό αλλά και τόσο βασικό συστατικό έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή όμορφων γλυκών με διαχρονική αξία, που φτιάχτηκαν για να αφήσουν ανεξίτηλες αναμνήσεις και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πελάτη. Αυτό είναι που θα ξαναφέρει κάποιον στο κατάστημα και άρα το μυστικό της επιτυχίας.
Βούτυρο Δράμας, αυγά Ρεθύμνου, βανίλια από το Κονγκό, ακατέργαστο κακάο από Λατινική Αμερικη κ.α.. Στην ερώτηση αν τα ακριβά υλικά και ο ποιοτικός τρόπος παρασκευής αφήνει περιθώρια κέρδους η απάντηση που πήραμε ήταν, πως όπως η φύση είναι ποιοτική και οικονόμος αλλά όχι σπάταλη, έτσι ακριβώς είναι και οι προδιαγραφές του «Φύσις». Φυσικά και τους ενδιαφέρει να έχουν μια βιώσιμη επιχείρηση, όμως το κέρδος γι’ αυτούςείναι η επιβράβευση και όχι ο στυγνός αυτοσκοπός.
Γλυκά χωρίς ζάχαρη
Έτσι και αλλιώς στο ζαχαροπλαστείο «Φύσις» προσπαθούν να κάνουν το γλυκό μη απαγορευμένη απόλαυση. Όλες οι συνταγές είναι σαφώς ελαφρύτερες, με την καστανή ακατέργαστη ζάχαρη να αντικαθιστά την λευκή, χαρίζοντας την ίδια γλυκύτητα σε μικρότερη ποσότητα, το γάλα να αντικαθιστά την κρέμα γάλακτος και τα παγωτά να στερούνται αυγών. Ένα από τα όνειρα μας όμως έγινε πραγματικότητα, όταν μάθαμε και γευτήκαμε τα γλυκά χωρίς ζάχαρη που προσφέρουν στο ζαχαροπλαστείο. Γλυκά στα οποία αντί για ζάχαρη έχει χρησιμοποιηθεί χυμός αγαύης. Η αγαύη είναι ένα εκχύλισμα, με εξαιρετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που προέρχεται από ένα είδος κάκτου και εισάγεται από το Περού. Για να σας το θέσουμε πιο απλά, ένας χρόνος χρήσης ζάχαρης ισούται με 9 χρόνια χρήσης χυμού αγαύης. Στο «Φύσις» θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα γλυκών χωρίς ζάχαρη από μυρωδάτα κουλουράκια κανέλας μέχρι brownies, πάστες, κέικ και παγωτό! Επίσης, ένα άλλο μεγάλο εποχιακό χιτ του μαγαζιού είναι τα γλυκά διαίτης τα οποία αποκτούν όλο και περισσότερη ζήτηση και αναλογικά αυξάνεται και η ποικιλία τους. Τέλος, άμεσα θα παρουσιάσουν και τα γλυκά χωρίς γλουτένη, γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στην απόλαυση!
Τι πήραμε για το σπίτι
Η αλήθεια είναι ότι μας πήρε πολλή ώρα να επιλέξουμε ανάμεσα στις δελεαστικές προτάσεις που μας περίμεναν στους πάγκους του Φύσις. Εκτός από την πορτοκαλόπιτα, που ήταν άλλωστε και ο αρχικός μας στόχος, την προσοχή μας τράβηξαν οι μπουκίτσες mi cuit (ένα είδος σουφλέ με καρδιά ρευστής σοκολάτας), τα σιροπιαστά γλυκά με άρωμα Βηρυτού και φυσικά το ψυγείο με τα παγωτά. Παγωτό καϊμάκι με μαστίχα Χίου και μαχλέπι από την Φλώρινα, βανίλια με φυσική βανίλια από το Κονγκό, σοκολάτα με ακατέργαστο βιολογικό κακάο, τριαντάφυλλο με αγριοκέρασο. Τι να πρωτοδιαλέξεις; Αισίως με τρία πακέτα για το σπίτι και παγωτό στο χέρι πήραμε ευτυχισμένοι το δρόμο του γυρισμού.
Ζαχαροπλαστείο «Φύσις», Λ.Μεσογείων 450 Αγ.Παρασκευή, τηλ. 210 6090740, www.fisis.eu